Kronärtskocka
Kronärtskocka
Kronärtskocka är en ätbar tistelliknande växt, vars blomknoppar skördas strax innan den blommar.
Verktyg: Tandad kniv, sax
Börja med att klippa av alla taggiga toppar på de stora bladen. Skär av toppen på skockan så att de lila bladen syns, ett vågrätt snitt. Dra sedan bort alla småblad närmst stjälken, det ska se snyggt ut.
Dags att bryt av stammen försiktigt, målbild är att så mycket som möjligt av trådarna i botten skall följa med stammen. För att lyckas, bryt försiktigt stammen runt om tills det knakar men inte går av, stammen sitter fortfarande fast. Då stammen är bruten åt alla håll är det bara att bryta av den. Då ska många av trådar följa med.
Direkt när det är färdig putsade skall de läggas i vatten, rikligt med vatten som saltas ordentligt. Pressa i saften en halv citron per skocka. Då skockorna flyter behövas det läggas på en vikt tillexempel en tallrik för att de skall hållas under ytan och koka jämt.
Skockorna är klara när blad släpper lätt då man drar i dem. Ta upp dem och ”häll ur” vattnet och låt em svalna något.
Servera med vispat smör eller färskost. Smaksätt dessa med citron, saft och skal eller tryffelolja. Ett blad med lite färskost är en lätt, billig och utmärkt ”snitt”.
Att förbereda och koka